L’alimentació a les escoles: Menjadors ecològics: És possible?

Ja hi ha moltes escoles que disposen de menjadors ecològics promoguts gràcies a l’interès i a la feina de les mares i els pares, de la Direcció de l’escola i/o dels propis alumnes.

Els beneficis del menjador escolar ecològic són evidents en quant es tracta d’aliments lliures de residus, nutritius i saborosos. Però a més s’han de ressaltar altres avantatges que, units a la dimensió educativa de l’escola, fan dels menjadors escolars ecològics espais d’aprenentatge vivencial de valors humans:

  • Consciència de la Sobirania Alimentària. El dret de cada poble de definir les seves pròpies polítiques agrícoles i alimentàries i de controlar el seu mercat domèstic. Aquest dret portat a l’individu, és el dret de les famílies a escollir lliurement l’alimentació dels seus.
  • Consciència mediambiental. Tant des del punt de vista d’una agricultura respectuosa amb el medi ambient com en el fet de minimitzar l’emissió de CO2 derivada del transport dels aliments.
  • Consciència territorial. A través de fomentar directament el consum de productes locals i per tant adonar-se de que el seu consum té una incidència indirecta en el desenvolupament rural i econòmic del propi territori.
  • Consciència solidària. És inevitable haver de reflexionar sobre el model productiu i de distribució actual. Ens fa prendre consciència de les desigualtats que aquest model crea entre el nord i el sud, del per què de les crisis alimentàries que s’estan produint recentment i de l’increment de la fam al món, amb més de 1.000 MM de persones desnutrides en l’actualitat.

En referència a aquest aspecte educatiu la web  comedoresecologicos.org  ofereix a mestres i educadors/es de menjador activitats per a realitzar a l”aula i al menjador.

I doncs, per què no ho posem en pràctica?

L’Estat Espanyol és el primer productor europeu de productes ecològics encara que el 98% de la producció es destina a l’exportació. Per tant es pot assegurar que comptem amb la producció necessària per engegar el canvi als menjadors escolars.

Tanmateix l’objecció més comú en contra de l’alimentació ecològica sovint és el preu. En quant a aquest aspecte val a dir que, tot i que l’alimentació ecològica continua sent més costosa que la convencional, hi ha una sèrie d’estratègies que permeten abaratir els preus:

  • Cada cop més s’estan portant a terme experiències de circuits curts de comercialització de productes ecològics i locals. El fet de reduir en número d’intermediaris i d’escurçar el transport, fa que els productes ecològics siguin molt més assequibles.
  • Dur a terme un control més acurat de les racions per tal d’aprofitar el màxim el menjar.
  • Fer una bona tria d’aliments nutritius i econòmics, per exemple els llegums.
  • Gestió del menjador per part de l’AMPA enlloc d’una empresa externa.

Però no tot són els diners… Darrera de l’alimentació hi ha aspectes vinculats a la salut i a l’ètica.
Darrera de l’educació hi ha la transmissió de coneixements i de valors, el que determinarà quin tipus de persones seran els nostres fills quan siguin adults.

NOTA: APRODISCA forma part, juntament amb d’altres organitzacions, de la Taula de Treball d’Alimentació Escolar Ecològica, que es va crear l’any 2007 amb l’objectiu d’iniciar un treball conjunt i de crear un espai de trobada i coordinació de totes les experiències catalanes que treballen en la consolidació de menjadors col·lectius agroecològics. Fruit d’aquest treball conjunt és el llibre “A taula!” editat pel Departament d’Agricultura i Ramaderia. Un manual per a la introducció d’aliments ecològics a les escoles que el tens disponible en PDF  aquí .

Categorias: Saps que menges.

Share