L’alimentació a les escoles: una assignatura que no podem suspendre

Cada dia és més comú, degut en part a la nostra organització social i laboral, que moltes famílies facin servir el menjador escolar. Si bé és una opció que ens alleugereix la càrrega de feina domèstica, no ens eximeix de la responsabilitat que tenim els pares i les mares de procurar una alimentació sana i equilibrada als nostres fills. No ens hem d’oblidar pas que el dinar és un dels àpats més importants del dia i que, segons els experts en nutrició, hauria de representar aproximadament el 35% de la ingesta calòrica diària.

L’hora de dinar és un moment en que, a més d’alimentar-nos, aprenem una pila de coses importants pel nostre desenvolupament: Hàbits d’higiene i bones maneres, compartir amb els companys, gaudir de la varietat d’aliments… Per tant és important que els aprenentatges estiguin en sintonia a casa i a l’escola. I per a fer això possible és imprescindible una bona comunicació entre els pares i els responsables del menjador escolar.

Què cal saber del menjador escolar?

Per poder treballar conjuntament amb l’escola i proporcionar als nostres fills una alimentació equilibrada i saludable és imprescindible conèixer alguns detalls:

  • Tenir amb antelació el menú setmanal del menjador escolar, per tal de poder planificar els esmorzars i sopars a casa de forma adequada.
    Segons els nutricionistes, la distribució de la ingesta calòrica dels àpats hauria de ser la següent: Esmorzar 25%, dinar 35%, berenar 10% i sopar 30%.
    També hauríem de conèixer la informació nutricional (racions, freqüència, calories i nutrients) recomanada segons l’edat de l’infant, per tal de complementar l’alimentació correctament a casa en la resta d’àpats. Una bona ajuda és la piràmide nutricional, que recomana una dieta rica en verdures, cereals, llegums i fruites, i reduir la ingesta de greixos saturats i dolços.
  • Conèixer quin tipus d’aliments es serveixen al menjador: Quina és la seva procedència? Són aliments de temporada? Són ecològics?
    Sabem que els aliments de temporada i ecològics solen tenir una alta concentració de nutrients i solen ser més saborosos.
    Sabem que els pesticides i herbicides que s’utilitzen en els cultius no ecològics van acumulant toxines a l’organisme i poden ser perjudicials sobre tot en les poblacions més vulnerables, com la canalla i la gent gran.
  • Tenir la informació sobre com es cuinen, preparen i es presenten els aliments.
    En general hem de mirar de no excedir-nos en els cuinats greixosos, com els fregits o els arrebossats. També hem de procurar que les begudes refrescants, els aliments precuinats i els embotits siguin ocasionals en la dieta. Per últim, és molt positiu que les preparacions dels aliments siguin variades i que la presentació sigui atractiva per a les criatures.

Hem de tenir present que som el que mengem. La nostra salut depèn en gran part dels nostres hàbits alimentaris i, per tant, l’alimentació és una de les “assignatures” que no podem oblidar en l’educació dels més menuts.

Categorias: Saps que menges.

Share